Circus Ruska Festival 2023

4.-6.5.2023

 

Circus Ruska täyttää 20 vuotta. Ensimmäiset festarit juhlittiin tammikuussa 2004. Tänä keväänä tuomme Tampereelle Ruskan legendaarisimpia esiintyjiä ja esityksiä, sekä myös uusia, jännittäviä tuttavuuksia. Ohjelmisto on nyt julkaistu ja liput ovat myynnissä Tiketissä

AIKATAULU

Torstai 4.5. Elokuvateatteri Niagara

Klo 17.30 Amalgam -elokuva, kesto 40min

Klo 18.30 Mad in Finland -elokuva, kesto 65 min

Klo 20.00 Bonne D’Homme -elokuva, kesto 80 min

Perjantai 5.5. Tavara-Asema

klo 19.00 Circus Ruska: Teos 1 & Look Sharp by Peter Åberg & Viktor Gyllenberg (väliaika)

Lauantai 6.5. Tavara-Asema

klo 14.00 Jay Gilligan & Sebastian Rotard: Perfect mistake

klo 15.30 Cirque Matias Salmenaho: Sirkusta metsässä

klo 18.00 Lotta ja Stina: 20 Years Later, Still Here! ensi-ilta

klo 21.00 Iltaklubi ovet, showtime 22.00

FESTIVAALIOHJELMA, to 4.5.

Amalgam -elokuva

Paikka ja aika: to 4.5. klo 17:30 Elokuvateatteri Niagara
Esiintyjät ja ohjaus: Wilma Seppälä, Onni Toivonen, Konsta Leinonen
Ikäraja: ei ikärajaa
Tuotanto:
Sorin Sirkus
Kesto: 40min
Liput: https://www.arthousecinemaniagara.fi/

​​Amalgam on esitys jongleerauksen, tanssin ja musiikin yhteentörmäyksestä. Mitä ovat taiteenlajien rajapinnoilta löytyvät mahdollisuudet ja mahdottomuudet? Tämä live-musiikin siivittämä yhteistanssi loihtii esiin tilanteita ja kuvia, jotka ovat ajoittain humoristisia ja villejä, ajoittain taas mietiskeleviä ja kauniita. Kahdeksanraajaisen keilasolmun, pään päällä pyörivän puulankun ja tasapainoa etsivän sulkatanssin kautta Amalgam vie katsojan liikkeen ja objektien yhteiselle matkalle kohti jotain osiensa summaa suurempaa.

 

Mad in Finland -elokuva

Paikka ja aika: to 4.5. klo 18:30 Elokuvateatteri Niagara
Esiintyjät: Elice Abonce Muhonen, Mirja Jauhiainen, Sanna Kopra, Stina Kopra, Heini Koskinen, Sanja Kosonen & Lotta Paavilainen
Ikäraja: ei ikärajaa
Kesto: 65min
Liput: https://www.arthousecinemaniagara.fi

Elice Abonce Muhosen ohjaama “Mad in Finland” -dokumentti-fiktio -elokuva sai ensi-iltansa Douarnenez:n elokuvafestivaaleilla Ranskassa 2021. Elokuva seuraa “Mad in Finland”-esityksen luomisprosessia ja valottaa sen inspiraation lähteitä. Vuosina 2014-2018 kuvattu elokuva piirtää seitsemän naisen syvät portretit, siitä, mitä sirkuselämä tämän päivän maailmassa on. Se yhdistää “sahanpurun ja paljetit”: esityksen, kulissit ja niiden ympärille kietoutuvan, muuttuvan arjen. Elokuvan kuvaus ja muoto rikkovat kunnianhimoisesti rajoja yhdistäen kaksi taiteenalaa, luoden uusia tapoja kuvata sirkusta ja toisaalta elokuvan, joka seuraa sirkuksen logiikkaa.

Dokumentin ja fiktion sekoittuminen rinnastuu sirkustaiteilijoiden elämään, jossa esityksen fiktio sekoittuu arjen reaaliteetteihin, pelkoihin ja unelmiin. Mutta mikä saa taiteilijan jatkamaan harjoittelua ja kiertämistä? Elokuva täydentää “Mad in Finland”-esitystä antaen kasojille syvemmän perspektiivin esitykseen ja sen tekijöihin.

Bonne D’Homme -elokuva

Paikka ja aika: to 4.5. klo 20.00 Elokuvateatteri Niagara
Esiintyjät: Jacques Schneider, Matias Salmenaho, Patrick Schmitte
Ohjaus: Frédéric Barrette
Ikäraja: K-12
Kesto: 80min
Liput: https://www.arthousecinemaniagara.fi

Aaseja, isoja partoja, haitari, moottorisaha, vain harvoja sanoja ja satunnaista alastomuutta. Pieni kivitalo suurella tontilla keskellä maaseutua. Täällä he elävät lähes koneentarkan rutiinin tahdissa, työstäen suurta projektiaan. Sitä nämä kaksi vantteraa miestä ovat työstäneet siitä asti, kun he jättivät taakseen taidemaailman ja siellä odottaneet pettymykset. Entinen monia lajeja yhdistänyt sirkustaiteilija, ohjaaja Frédéric Barrette esittää ensimmäisen elokuvansa, jonka ainutlaatuisen minimalistiset kuvausvalinnat luovat raikkaan utopistisen ja uudelleen kuvitellun, fantastisen maailman.

FESTIVAALIOHJELMA, PE 5.5.

Circus Ruska – Teos 1

Paikka ja aika: pe 5.5. klo 19 Tavara-asema (kesto 40min)
Esiintyjät: Matias Salmenaho ja Pasi Nousiainen

20 vuotta sitten luotu ja esitetty Teos 1 herää henkiin keväällä 2023. Salmenaho ja Nousiainen ovat kulkeneet pitkän tien sirkusartisteina ja paluu uran alkuvaiheiden teokseen kuvaa tilannetta, jossa kaksi mielipidettä ja kaksi erilaista ihmistä pakotetaan pitkän tauon jälkeen kulkemaan samaan suuntaan. Jongleerauksen, esinemanipulaation ja elävän musiikin avulla katsoja saapuu outoon paikkaan, joka yhtäkkiä tuntuukin hyvinkin tutulta. Esitys ammentaa tunteista, joita teoksen artistit kokivat sitä luodessaan. Se on portti uuden sirkuksen maailmaan myös heille, joista laji tuntuu vieraalta.

Look Sharp!

Paikka ja aika: pe 5.5. klo 19 Tavara-asema (Teos 1 -esityksen jälkeen)
Esiintyjät: Peter Åberg ja Viktor Gyllenberg

Look Sharp! on Peter Åbergin ja Viktor Gyllenbergin luova, hauska ja positiivisella tavalla omituinen teos, joka yhdistää taidokasta jongleerausta, akrobatiaa ja huumoria. Look Sharp! on kunnianosoitus Roxetten musiikille, mutta myös osoitus virtuoosimaisesta jongleeraustaidosta ja muistutus siitä, että vakavinkin sirkustekniikka voi olla hauskaa. Esityksen ytimessä on tekninen taito, lujalla soiva 80-luvun musiikki sekä villit hiustyylit. Åberg ja Gyllenberg loivat esityksen opiskellessaan tukholmalaisessa DOCH taideyliopistossa nykyisirkuslinjalla ja se on kiertänyt vuosien varrella lukuisissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.

FESTIVAALIOHJELMA, LA 6.5.

The Perfect Mistake

Paikka ja aika: la 6.5 klo 14.00 Tavara-asema
Esiintyjät: Sebastian Rotard & Jay Gilligan

 

Pitkän linjan kansainvälinen jongleeraustähti yhdistää voimansa saksalaisen rumpalin Sebastian Rotardin kanssa. Lopputuloksena on esitys nimeltään The Perfect Mistake. Esityksessä rumpalin soitto visualisoidaan yleisön silmien eteen taitavalla jongleerauksella. Yleisö sekä näkee että kuulee musiikin.

Lopulta sekä jongleeraus että rumpujen soitto ovat taidemuotoja, jotka avaavat monimutkaisia rytmejä ja kaavoja. Molemmat vaativat suurta keskittymistä, koordinaatiokykyä ja juuri oikeaa ajoitusta. ”The Perfect Mistake- esitystä voisi kutsua kokeilevaksi punkrock-jongleeraukseksi.
Elävä musiikki ja taiteilijoiden improvisaatio takaavat, että esitys ei ole koskaan kahta kertaa samanlainen!

 

 

Cirque Salmenaho: Sirkusta metsässä

Paikka ja aika: la 6.5. klo 15.30 Tavara-asema
Esiintyjät: Matias Salmenaho ja Erika Ahola
Kesto: n 30 min
Koko perheelle sopiva esitys.

Kaksi sirkustaiteilijaa ovat eksyneet metsään. Voiko täällä olla sirkus? Luvassa on akrobatiaa, jongleerausta ja musikaalista vaaralla leikittelyä.

Cirque Salmenaho palaa kansainvälisiltä areenoilta takaisin kotikonnuille Suomeen koko perhettä riemastuttavalla esityksellä.

Lotta & Stina: 20 Years Later, Still Here!

Aika ja paikka: la 6.5 klo 18.00 Tavara-asema
Esiintyjät:
 Lotta Paavilainen ja Stina Kopra

Ikäraja: 14 vuotta
Esityksen kesto: 70 min
Esityskieli: englanti

2 naista – 22 vuotta – 23 maata – 10 000 esitystä – 5 murtunutta luuta – 1 peruutettu show

20 Years Later, Still Here! on humoristisen realistinen kuvaus kahden periksiantamattoman naissirkustaiteilijan 20-vuotisesta matkasta halki showbisneksen kiemuroiden. Yleisö viedään maagiselle matkalle esiripun tuolle puolen, halki popcornin ja hiuslakan tuoksun aina painajaismaisiin kohtaamisiin humalaisten klovnien ja epäilyttävien sirkustirehtöörien kanssa.

Alunperin tamperelaiset Lotta & Stina ovat esiintyneet hurmaavilla rola bola -esityksillään ympäri maailman jo 20 vuotta, eli yhtä kauan kuin Circus Ruskan tarina on kestänyt. Onkin siis loistava yhdistelmä saada taitavan ja karismaattisen duon uusi esitys Tampereelle juuri nyt. Esitys kertoo tarinaa Lotan ja Stinan 20-vuotisen taiteilijauran huipuista ja syvänteistä fyysisen teatterin, päätähuimaavan akrobatian ja lämpimän huumorin keinoin. Esitys on ennen kaikkea tarina esittävän taiteen ja naisten välisen ystävyyden voimasta, jotka molemmat kestävät ajan paineet.

Circus Ruska Festival-klubi (k-18)

Paikka ja aika: la 6.5. klo 21.00 ovet, showtime 22.00, Tavara-asema
Ikäraja: 18 vuotta

Circus Ruska Festival Club on jälleen osa festivaalia. Klubi päättää festivaalin ja tuo lavalle sirkusartisteja, huiman jongleerausmittelön sekä hyvää musiikkia. Luvassa on siis kevään parhaat bileet!

Klubi järjestetään Tavara-asemalla.

INFO

Lippujen hinnat:

Torstain elokuvat 10/8 €

Perjantain päivälippu 35/28 €

Lauantain yksittäinen esitys (x 3) 25/20 €
Lauantain päivälippu 50/40 €
Klubi 12 €

Passi (sis. kaiken) 90 €

Lipunmyynti: Tiketti.fi
Liput elokuvanäytöksiin: https://www.arthousecinemaniagara.fi/fi/erikoisnaytokset